/ iStock/Getty Images
Канада отбеляза тази година националния си празник онлайн заради пандемията от коронавируса, съобщават Ройтерс и ТАСС.

Властите отмениха всички масови мероприятия и вместо традиционните концерти на живо с рок музиканти и поп изпълнители, канадците можеха да следят онлайн шоу в социалните мрежи и по телевизията.

Разхлабват ограниченията в редица страни, наложени заради коронавируса


Много канадци не могат да посетят роднините си в домове за възрастни хора, както и да отидат на гости в други провинции. Властите на четири атлантически провинции например вече няколко месеца не отменят задължителната 14-дневна карантина за пристигащите от други райони на Канада.

Все пак Денят на Канада 1 юли бе отбелязан с пикници, плаж, пълни веранди на ресторанти и кафенета или барбекю на двора.
 


Премиерът Джъстин Трюдо направи обръщение към нацията от ферма, където заедно със съпругата и семейството си помагаше в прибирането на реколтата. Той благодари на жителите на страната за твърдостта и издръжливостта им по време на пандемията, благодарение на които вече втори месец броят на новите случаи на COVID-19 в Канада значително намалява.

Неколкостотин канадци пък участваха в протест пред сградата на парламента, недоволни от бавното премахване на ограничителните мерки, въведени заради пандемията, съобщава ТАСС.
БТА