/ iStock/Getty Images
На редица места по света се подновяват някои дейности, преустановени заради коронавируса. Отварят се редица обекти и граници като пореден етап от облекчаване на мерките за изолация, въведени заради пандемията, предаде Франс прес.

Ръст на потвърдените случаи на коронавирус у нас, 7 са новите жертви

От днес ЕС отваря външните си граници за пътници от страни, дефинирани като "сигурни". Вчера Съветът на ЕС утвърди незадължителен списък с тези "сигурните" чужди държави и това са Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Черна гора, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Сърбия, Южна Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай и Китай. Облекченията ще засягат и гражданите на Андора, Монако, Сан Марино, Ватикана, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария. Списъкът ще се обновява на всеки две седмици.

В Европа Гърция отваря всичките си летища за международни полети. Разрешава се и влизането на чуждестранни фериботи в гръцки пристанища. Премахват се и ограниченията за влизане в страната през сухопътните граници за пристигащи от Албания, Република Северна Македония и Сърбия. В Нидерландия се отварят публичните домове.

Изследване установи: 40% от заразените с коронавирус в италиански град са били без симптоми

В Турция и Белгия се отварят киносалоните и театрите. В Австрия се отварят кината и се разрешават културни събития с публика до 250 души. Испания и Португалия отварят сухопътната си граница. В Париж се отварят музеите Център Помпиду и Гран Пале. Пак във френската столица е предвиден музикален протест на диджеи срещу решението да не се отварят дискотеките и да се анулират фестивалите. В Освиенцим се отваря музеят на Аушвиц-Биркенау. В Република Македония международното летище в Скопие и летището в Охрид подновяват работа. В Хърватия се разрешава от днес събирането на до 300 души в затворено помещение и до 500 на открито.

НАСА разработи антикоронавирусна огърлица

Отвъд Атлантика в Ню Йорк ще бъдат отворени за къпане общинските плажове в Ню Йорк - Кони Айлънд и Рокауейз.

В Азия в Тайланд учениците се връщат в училище, но за някои се предвижда да се продължи дистанционното обучение. Отваря се и японският увеселителен парк Токио Дисни.
В Грузия се отварят границите и всякакви дейности за туристите.

В португалската столица Лисабон обаче отново се връща изолацията за жителите на северното предградие заради увеличаване на случаите на зараза в определени зони.
БТА