/ iStock/Getty Images
Витамин D е основна добавка, която е особено необходима през студените месеци на зимата, без достатъчно слънцегреене. Търсенето на витамина се е повишило и след като много здравни експерти потвърдиха способността му да помогне за предотвратяване на инфекции с COVID-19.

Тъй като този продукт е много търсен, за съжаление мнозина може да са склонни да вземат повече от необходимото. Но, както в повечето случаи, приемът на твърде много от нещо всъщност може да бъде по-вредно за вашето здраве.

Според Mayo Clinic, една от основните последици от „токсичността“ на витамин D е честото уриниране.

Витамин D е мастноразтворим, което означава, че не може да се отдели чрез уриниране. Ако приемате твърде много, това може да доведе до задържане на калций в кръвта, което води до състояние, известно като хиперкалциемия (прекомерни нива на калций в кръвта) и това може да доведе до гадене, повръщане, слабост и често уриниране.

Д-р Майкъл Мозли поясни кои са подходящите дози за витамин D. „Приемам 25 микрограма, което е 1000 международни единици, така че бих казал, че приемането на 3000 е ненужно и не е добра идея.“

Токсичността на витамин D може да прогресира до болки в костите и бъбречни проблеми, като образуването на калциеви камъни. Интоксикация с витамин D възниква, когато нивата в кръвта се повишат над 150 ng / ml.

Което се дължи на това, че витаминът се съхранява в телесните мазнини и бавно се освобождава в кръвта, като последиците от токсичността могат да продължат няколко месеца, след като спрете да приемате добавки.

Превод и редакция: DarikNews