Хората, които са преминали през ваксинация срещу Covid-19, трябва да обърнат внимание на това достатъчно ли е нивото им на витамин D и в случай на необходимост, да компенсират неговия дефицит, предаде ТАСС.
Агенцията цитира думите на главния нещатен диетолог на руското здравно ведомство Виктор Тутелян. Той е научен ръководител на Федералния изследователски център за хранене и биотехнологии.
"След имунизацията е необходимо да се обърне внимание на витамините и най-вече на витамин D, който е необходим за изпълнението на редица функции на организма. Именно при коронавируса се наблюдава сред мнозина дефицит на витамин D и други мастноразтворими витамини", заяви специалистът.
Тутелян добави, че е нужно да се консумират продукти с повишено съдържание на белтъчини. "Защо се прилага ваксината? За стимулиране изработването на специфични антитела. А антителата са белтъчни структури. Оттук идва и повишената необходимост от белтъци, които се съдържат в месото, рибата, яйцата и др. Тяхното съдържание трябва да се повиши в дневното меню на ваксинираните", поясни Тутелян.
Агенцията цитира думите на главния нещатен диетолог на руското здравно ведомство Виктор Тутелян. Той е научен ръководител на Федералния изследователски център за хранене и биотехнологии.
"След имунизацията е необходимо да се обърне внимание на витамините и най-вече на витамин D, който е необходим за изпълнението на редица функции на организма. Именно при коронавируса се наблюдава сред мнозина дефицит на витамин D и други мастноразтворими витамини", заяви специалистът.
Тутелян добави, че е нужно да се консумират продукти с повишено съдържание на белтъчини. "Защо се прилага ваксината? За стимулиране изработването на специфични антитела. А антителата са белтъчни структури. Оттук идва и повишената необходимост от белтъци, които се съдържат в месото, рибата, яйцата и др. Тяхното съдържание трябва да се повиши в дневното меню на ваксинираните", поясни Тутелян.