Кадафи иска повече сътрудничество с Русия в петролно-газовия сектор
Кадафи иска повече сътрудничество с Русия в петролно-газовия сектор / снимка: БГНЕС
Либия възнамерява да разширява взаимодействието с Русия в петролно-газовата сфера, заяви либийският ръководител Муамар Кадафи. Той се срещна в Кремъл с руския президент Дмитрий Медведев, предаде Интерфакс.

Предвид факта, че Русия и Либия са големи производители на петрол и газ, ние включихме в състава на нашата делегация ръководители на националната петролна компания, за да обсъдим с руските колеги въпросите на координирането между нашите страни в тази сфера, каза Кадафи, цитиран от БГНЕС. За съжаление, посочи той, в миналото нашите контакти се развиваха преди всичко във военната и политическата област. Нямаше сътрудничество в гражданската сфера. Сега имаме общ подход относно газовата и петролната политика, добави ръководителят на Либия, която е членка на ОПЕК.

Отношенията между Москва и Триполи – които бяха съюзници по съветско време, но се отдалечиха след разпадането на СССР – се затоплиха с посещението на Владимир Путин – тогава президент – през април в Либия. Руският газов гигант „Газпром”, който има няколко лиценза за добив и износ на петрол в Либия, и Националната либийска петролна компания подписаха през април споразумение за сътрудничество в Либия и в други африкански страни.

Русия обмисля създаването на газов ОПЕК, към който да привлече Либия. Засега според руския вестник "Комерсант" Триполи не проявява особен интерес.