Либия
Либия / iStock/Getty Images
Източнолибийските сили отвоюваха важен град от въоръжените формирования, съюзени с подкрепяното от ООН правителство, заяви говорител, цитиран от Асошиейтед прес.

САЩ: Русия е изпратила изтребители в Либия

Нарастващата външна намеса в конфликта в Либия изглежда придвижва войната към нов етап. Страната беше обхваната от хаос, след като дългогодишният диктатор Муамар Кадафи беше свален от власт при подкрепено от НАТО въстание през 2011 г. Сега Либия е разделена между управляващо на изток правителство, съюзено с бившия армейски командир Халифа Хафтар, и подкрепяни от ООН власти на запад в Триполи.
 


Говорител на Либийските арабски въоръжени сили (ЛАВС - официалното название на Либийската народна армия, ЛНА) на Хафтар каза, че те са си върнали град Ал Асаба на около 50 километра южно от столицата след въздушни удари срещу въоръжените формирования в района.

Сирийската армия защитава нефтени полета в провинция Рака

От миналата пролет източнолибийските сили се опитват да превземат Триполи от слабото, но подкрепяно от ООН правителство. Засилването на турската подкрепа за правителството в Триполи обръща хода на конфликта след продължила месеци патова ситуация, водейки до поредица от поражения за силите на Хафтар през последните седмици.

Ал Асаба е разположен на важен път, свързващ ЛАВС с град Тархуна - тяхната главна крепост на запад и снабдителна линия на югоизток от столицата.

Хафтар е подкрепян от Обединените арабски емирства, Египет и Русия, а съюзените с правителството в Триполи сили са подпомагани от Турция, Катар и Италия.
БТА