Либия
Либия / iStock/Getty Images
Американската армия каза днес, че Русия е разположила изтребители в Либия, за да подкрепи руските наемници, биещи се на страната на източнолибийските сили. Това засилва опасенията от ново изостряне на конфликта, предаде Ройтерс.

"Руска военна авиация вероятно предоставя близка въздушна подкрепа и офанзивен огън", заяви командването на САЩ за Африка.

Според американската армия авиацията е пристигнала от военновъздушна база в Русия, преминавайки през Сирия, където самолетите са били пребоядисани, за да се скрие руският им произход.

Ердоган и Тръмп са обсъдили ситуацията в Либия и Сирия

Източнолибийските сили отричат чужденци да се бият на тяхна страна, но ООН каза този месец, че руската частна военна компания "Вагнер" има около 1200 души в Либия.
"Русия използва спонсорираната от държавата "Вагнер" в Либия, за да прикрие пряката си роля и да позволи на Москва правдоподобно да отрича зловредните си действия", заяви американската армия.

Русия, Обединените арабски емирства и Египет подкрепят източнолибийските сили на Халифа Хафтар, които започнаха настъпление миналата година за превземане на столицата Триполи.

През последните седмици обаче международнопризнатото правителство на националното съгласие отблъсна с турска подкрепа силите на Хафтар от позициите им в южната част на Триполи и от някои други северозападни райони.

САЩ не играят толкова видна роля в либийския конфликт, колкото по-рано, когато НАТО помогна на бунтовниците да свалят от власт авторитарния лидер Муамар Кадафи.
БТА