/ www.istockphoto.com
Стимулирането на мозъка с помощта на електроди може да облекчи симптомите на деца, страдащи от хиперактивност и дефицит на вниманието, установи проучване, цитирано от Пи Ей мидия/ДПА.

Транскраниалната стимулация (tRNS) действа, като изпраща слаб електроимпулс към мозъка чрез два електрода върху скалпа. Изследването на изследователи от Университета на Съри и на Еврейския университет в Йерусалим, публикувано в специализираното издание "Транслейшънъл сайкиатри", проучва използването на tRNS редом с когнитивни техники за лечение на синдрома на дефицит на вниманието/хиперактивност (ADHD).

"Вярвам, че научната общност има отговорност да изследва и развива още по-ефективни и дългосрочни терапии за ADHD", каза проф. Рой Коен Кадош, ръководител на Училището по психология и преподавател по когнитивна неврология в Университета на Съри, Великобритания.

В клиничните тестове са участвали 23 скоро диагностицирани и нелекувани деца на възраст между шест и дванадесет години, насочени към клиники от лекари, учители, психолози или родители. Учени от лаборатория в Еврейския университет в Йерусалим, Израел, са приложили електростимулацията по време на когнитивна терапия всекидневно в продължение на две седмици. Родителите на 55 на сто от децата са съобщили за "значително клинично подобрение" на симптомите на синдрома в сравнение със 17 на сто в контролната група, в която децата са били подложени на плацебо електростимулация на мозъка.

дете активно щуро
www.istockphoto.com

Според проф. Кадош резултатите показват, че лечението "има потенциала да промени живота на децата и на техните семейства". Разстройството се характеризира с хиперактивност, неспособност за концентриране на вниманието и импулсивност. Според данни на британския Национален институт за върхови постижения в здравето и здравните грижи състоянието засяга около пет на сто от децата по света.
Антоанета Маркова/БТА