Израел зове международната общност да подкрепи офанзивата в Газа
Израел зове международната общност да подкрепи офанзивата в Газа / снимкa: БГНЕС
Българското посолство в Израел не разполага с информация за пострадали българи в ивицата Газа, съобщи за Дарик посланикът на страната ни в Израел Димитър Цанчев. Той участва в среща на ръководителите на дипломатически мисии, акредитирани в Израел, с министъра на външните работи на страната Ципи Ливни. Срещата се е провела в град Сдерот, близо до ивицата Газа. Градът е едно от най-засегнатите в последните години населени места от ракетния обстрел от движението Хамас.

На срещата е била представена израелската позиция по конфликта в Газа. Беше подчертано, че военната операция е последната останала възможност, след като всички други опции са изчерпани, допълни Димитър Цанчев. Ето какво още каза той:

Външният министър Ципи Ливни изтъкна, че целта на операцията е да бъде ударена военната инфраструктура на Хамас, а не цивилни обекти и цивилното население. Били са отправени предупреждения към цивилното население да се отдалечи от местата, където са разположени обектите на Хамас, одарени от израелската авиация. Основни цели са били складове, командни пунктове, площадки, от които се изстрелват ракетите.

Заявено беше, че операцията ще продължава до тогава, докато бъде ликвидирана възможността на Хамас да застрашава с ракетен обстрел израелските населени места и израелското население. Отправен беше и доста настоятелен призив към международната общност да подкрепи Израел в усилията му да се противопостави на тази заплаха, която идва от една терористична ислямска организация, както Ципи Ливни охарактеризира Хамас.

Цялото интервю четете ТУК.