Посланикът ни в Израел: Няма пострадали българи в Ивицата Газа
Посланикът ни в Израел: Няма пострадали българи в Ивицата Газа / снимкa: БГНЕС

Българското посолство в Израел не разполага с информация за пострадали българи в Ивицата Газа, съобщи за Дарик посланикът на страната ни в Израел Димитър Цанчев. Той участва в среща с министъра на външните работи на Израел Ципи Ливни. На срещата е била представена израелската позиция по конфликта в Газа. Беше подчертано, че военната операция е последната останала възможност, след като всички други опции са изчерпани, допълни още Димитър Цанчев. Ето какво още каза той:

Срещата беше за всички ръководители на дипломатически мисии, акредитирани в Израел, по покана на външния министър на страната Ципи Ливни. Тя се проведе в град Сдерот. Това е град, разположен в непосредствено съседство с Ивицата Газа и е едно от населените места, което е най-засегнато през последните години от ракетния обстрел от движението Хамас. Направи ни впечатление, че още на влизане в града, по улиците нямаше абсолютно никакво движение на хора и автомобили, тъй като има предупреждение от израелската армия като предпазна мярка срещу ракетните атаки – гражданите на тези населени места да не излизат на вън. Другите, в зона от 10 до 30 км, имат респективно от пет до 30 секунди да отидат до убежищата.

На срещата, по-подробно беше представена израелската позиция. Беше подчертано, че военната операция е последната, останала възможна, след като всички други опции са изчерпани. Външният министър Ципи Ливни изтъкна, че целта на операцията е, да бъде ударена военната инфраструктура на Хамас, а не цивилни обекти и цивилното население. Били са отправени предупреждения към цивилното население да се отдалечи от местата, където са разположени обектите на Хамас, одарени от израелската авиация. Основни цели са били складове, камандни пунктове, площадки, от които се изстрелват ракетите. Заявено беше, че операцията ще продължава до тогава, докато бъде ликвидирана възможността на Хамас да застрашава с ракетен обстрел израелските населени места и израелското население. Отправен беше и доста настоятелен призив към международната общност да подкрепи Израел в усилията му да се противопостави на тази заплаха, която идва от една терористична ислямска организация, както Ципи Ливни охарактеризира Хамас.

Г-н Цанчев, световните лидери вече призоваха за незабавно примирие в района, но какво биха могли конкретно да направят те, за да спре насилието? От Хамас обявиха, че израелците са преминали всякакви граници и за тях това означава обявена война.

На мен ми е трудно да отговоря от името на световните лидери и да преценявам какво те биха могли да направят. Очевидно е, че всички, ангажирани в конфликта страни, следва да положат максимални усилия, за да може сегашната ситуация да бъде променена. Ясно е, че ако ракетният обстрел продължава, той ще води след себе си ответни действия на израелската армия. Това беше подчертано и по време на срещата. Необходимо е нещо да се промени на място, за да може тази ситуация повече да не се повтаря в бъдеще.

Надявам се ще потвърдите информацията, че няма пострадали българи, които се намират в района?

Засега посолството не разполага с информация за пострадали българи. Ние поддържаме връзка с две българки, които са в Ивицата Газа. По принцип информацията, с която разполагаме е, че има общо около десетина българи в Ивицата Газа. Това са няколко семейства със смесени бракове. Да се надяваме, че те няма да бъдат засегнати от това, което става там. Използвам възможността да призова българските граждани в Газа, ако има такива, които нямат връзка с посолството, да се свържат с нас и да оставят своите координати, за да имаме постоянен контакт.