/ БТА
Израелски удар бе насочен към нов път, свързващ Сирия с Ливан, като част от опитите на Израел да прекъсне пътищата за доставки на ливанската Хизбула, съобщи неправителствена организация.

До момента не се съобщава за жертви, предаде АФП.

Израел засили набезите си срещу Сирия едновременно с ескалацията на ситуацията в Ливан, където повече от две седмици нанася интензивни удари по крепостите на проиранската Хизбула, чийто лидер уби.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека (СЦНЧП) заяви: „Израелските военновъздушни сили са извършили удар, който е бил насочен към пътя, свързващ Сирия с Ливан, в района на Кусаир“ в Централна Сирия.

Официалната ливанска национална информационна агенция (AНИ) съобщи, че „вражески безпилотен самолет е нанесъл удари по границата между Ливан и Сирия“.

„Това е вторият път, в който този регион е обект на нападение, след първоначалния удар на 5 октомври“, заяви базираната в Обединеното кралство неправителствена организация, която разполага с широка мрежа от източници в Сирия.

Според директора на СЦНПЧ Рами Абдел Рахман ударът е бил част от опитите за „прекъсване на маршрутите за доставки на Хизбула“.
Миналата седмица израелските военновъздушни сили извършиха нападение в Източен Ливан близо до граничния пункт Маснаа със Сирия, като прекъснаха главния път между двете страни.

Израелските удари по ливанско-сирийската граница излагат на „голям риск“ разселените цивилни, които се опитват да влязат в Сирия, и възпрепятстват хуманитарните операции, предупреди Хюман райтс уоч (ХРУ).

На 9 октомври израелските военновъздушни сили са извършили нападения над централните райони на Хомс и Хама, съобщава официалната сирийска агенция.

На 8 октомври при силен израелски въздушен удар по квартал Мазе в Дамаск са загинали 13 души, включително девет цивилни, по данни на СЦНПЧ.

Според неправителствената организация ударът е бил насочен към сграда, посещавана от членове на Хизбула и Иранската революционна гвардия.
От избухването на гражданската война в Сирия през 2011 г. Израел е извършил стотици нападения над страната, насочени срещу сирийската армия и подкрепяните от Техеран групировки, по-специално Хизбула, разположени в подкрепа на правителствените сили.

Израелските власти рядко коментират тези удари, но твърдят, че няма да позволят на Иран, заклетия враг на Израел, да разшири присъствието си в Сирия.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС