Израел разменя над 1000 палестински затворници за пленен от Хамас войник
Израел разменя над 1000 палестински затворници за пленен от Хамас войник / снимка: Reuters

Израелското правителство одобри споразумението с ислямисткото движение Хамас за размяната на израелския войник Гилад Шалит, държан от пет години в плен в Газа, за палестински затворници, предаде ДПА. За сделката гласуваха 26 министри, трима бяха против.

След като съобщи за решението на кабинета, премиерът Бенямин Нетаняху добави, че Шалит вероятно до няколко дни ще се завърне в дома си.

Халед Мешаал, водачът в изгнание на Хамас, каза на пресконференция, че освобождаването на палестинските затворници - общо 1027 души, ще става поетапно и ще приключи след два месеца. Първо от израелските затвори ще излязат 450 палестинци, от които 315 осъдени на доживотен затвор или които вече са излежали дълги срокове.

Засега не са оповестени имената на тези, които предстои да бъдат пуснати, но израелски министър каза, че Маруан Баргути, един от популярните лидери от партията Фатах на президента Махмуд Абас, не е сред тях, посочва БТА. Баргути е смятан от мнозина за водача на второто палестинско въстание срещу Израел от 2000 година. Той е в затвора с пет доживотни присъди, след като израелски съд реши, че той е косвено виновен за убийствата на четирима израелци и на православен монах.

Според правозащитни организации в израелските затвори се намират 5204 палестинци, замесени в нападения срещу израелски граждани - военни и цивилни, както и политици от радикални групировки като Хамас.