Израел отвори КПП-та към Ивицата Газа
Израел отвори КПП-та към Ивицата Газа / снимка: БГНЕС

Израел отново отвори пътните терминали между своята територия и Ивицата Газа, след като от четвъртък досега не бе отбелязано никакво нарушение на сключеното примирие с ХАМАС. Това предаде АФП, цитирайки израелски военен източник.

КПП Суфа, Нахал Оз и Ерец са отворени и през тях вече могат да преминават стоки - по-специално цимент и гориво, както и други суровини, заяви Петер Лернер, говорител на координатора на израелските действия на палестинските територии Западен бряг и Газа.

Пропускателните пунктове са отворени и за оказване на хуманитарна помощ, когато се налага лечение на лица в болници в Израел, уточни той. Взехме тези мерки, защото от четвъртък няма нарушение на договореностите за прекратяване на насилието, постигнати на 19 юни с ислямисткото движение ХАМАС при посредничеството на Египет, обясни Лернер.

Примирието предвижда постепенно вдигане на блокадата, наложена от Израел на Ивицата Газа, откакто ХАМАС преди година взе под свой контрол територията, прогонвайки Фатах на президента Махмуд Абас.