/ БГНЕС
Президентът на Израел Реувен Ривлин нарече стрелбата в синагога в американския щат Калифорния "още едно болезнено напомняне, че антисемитизмът и омразата към евреите все още са сред нас, навсякъде", предаде ДПА.

Един човек беше убит и трима бяха ранени, когато вчера нападател откри огън в синагога в градчето Поуей, северно от Сан Диего.

Един убит и трима ранени в стрелбата в синагога в Калифорния (ВИДЕО/СНИМКИ)

"Нито една държава и нито едно общество не са имунизирани. Само чрез просвета за паметта за Холокоста и чрез толерантност можем да се справим с тази чума", каза Ривлин в изявление. "Сърцата ни са със семейството на Гилбърт Кей, които загубиха скъпата си Лори, със семействата на ранените и с цялата общност. С вас сме в този труден момент", добави президентът на еврейската държава.

БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази съболезнования във връзка със стрелбата в американската синагога. "Дълбоко загрижен съм от нападението срещу синагогата, извършено тази събота по време на пасхална служба. Трябва да сме единни пред лицето на антисемитизма и всички форми на омраза. Мислите ми са със семействата на жертвите и с еврейската общност по целия свят", написа Гутериш в Twitter, цитиран от ТАСС.

Стрелецът в синагогата в Калифорния се вдъхновил от нападателя от Крайстчърч

Германският външен министър Хайко Маас заяви: "Отново сме изправени пред ужасяващи съобщения за престъпления от антисемитска омраза" след нападението в Калифорния, предаде ДПА. Маас изпрати съболезнования на семействата на жертвите и написа в Twitter, че "нападението на шабат в Поуей е нападение срещу всички нас".

БГНЕС

Около 11.30 ч. вчера 19-годишният Джон Ърнест откри стрелба в синагогата в Поуей, окръг Сан Диего. Полицията го задържа малко след нападението, което кметът нарече престъпление от омраза.
БТА