Израел извърши най-големите внезапни военни маневри от години
Израел извърши най-големите внезапни военни маневри от години / Reuters

Израелските военни извършиха днес най-големите маневри без предварително оповестяване от години на фона на растящото напрежение с Иран заради ядрената му програма и гражданската война в съседна Сирия, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Началникът на генералния щаб на израелските въоръжени сили Бени Ганц издаде заповед за учението, за да провери уменията и боеготовността на няколко подразделения, се казва във военна декларация. Тя определя маневрите в централната и източната част на Израел като "част от рутинна проверка", която "не предвещава промени" в досегашните степени за тревога в Израел.

Десетки хиляди войници са били мобилизирани за учението с участие на артилерия и авиация. В един от "епизодите" войскови части били прехвърлени по въздуха от централните области на страната в контролираната от Израел част на Голанските възвишения, завзета от Сирия във войната от 1967 г. Там маневрите завършили с артилерийска стрелба с бойни муниции, съобщиха за АП военни източници, пожелали анонимност.