Израел доволен от решението на Квартета за Близкия изток
Израел доволен от решението на Квартета за Близкия изток / снимка: БГНЕС

Израел изрази задоволство от решението на Квартета да продължи да поставя условия на палестинското правителство преди да реши да вдигне ембаргото. В същото време обаче заключенията на международната група бяха определени от палестинците като недостатъчни.

"Решението на Квартета ни удовлетворява. Не можем да не бъдем доволни от това, че международната общност не приема програмата на палестинското правителство и продължава да изисква спазването на наложените принципи", коментира говорителката на премиера Ехуд Олмерт.

В комюнике, публикувано във Вашингтон, ръководителите на Квартета решиха да поддържат трите условия за подновяване на преките помощи за правителството – отказ от насилие, признаване на Израел и приемане на старите споразумения.

Същевременно лидерите решиха да намалят на три месеца финансовия механизъм, който Европейският съюз изработи за изпращане на помощ за палестинците. Това предизвика ответната страна на палестинските управляващи, които посочиха, че комюникето взема това решение преди да е дало оценка за работата на палестинското правителство.

"Подкрепата на усилията на Кондолиза Райс показват една еволюция в позициите, но недостатъчна", подчерта говорителят на палестинското президентство.