TikTok
TikTok / iStock/Getty Images
Изпълнителният директор на TikTok Кевин Майер съобщи, че напуска широко популярната социална платформа.

Оставката му идва, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че видеоприложението може да се използва за шпиониране на американците и започна политически натиск срещу китайската компания.

TikTok ще оспори пред съда указа на Тръмп

В писмо до служителите Майер казва: „Искам с натежало сърце да ви уведомя, че реших да напусна компанията.“

От видеоприложението заявиха, че ще оспорват в съда административното решение на Доналд Тръмп за забрана на популярната китайска услуга, след като Вашингтон заяви, че тя е заплаха за националната сигурност.
 


След повишаването на напрежението между двете най-големи икономики в света, президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че TikTok може да бъде използван от Китай за проследяване на местонахождението на федерални служители, създаване на тайни досиета на хора с цел изнудване и провеждане на корпоративен шпионаж.

На 6 август американският президент подписа изпълнителна заповед, даваща на американците 45 дни да спрат да правят бизнес с китайската компания-майка на TikTok – Bytedance.

TikTok многократно отрече да е заплаха за сигурността на САЩ, а Пекин определи забраната на Тръмп като политическа манипулация.



 
БГНЕС