/ Gulliver/Getty Images
Китайското приложение за споделяне на видеоклипове TikTok, заплашено от забрана от президента на САЩ Доналд Тръмп, който го обвинява в шпионаж в полза на Пекин, обяви снощи, че планира да заведе дело срещу американското правителство, предаде Франс прес.

"За да гарантираме, че законът ще бъде спазен и нашето предприятие и нашите потребители ще бъдат третирани еднакво с останалите, нямаме избор, освен да оспорим указа (подписан от Тръмп) пред съда", заявява в изявление за медиите китайската компания.

Тръмп даде на ByteDance 90 дни, за да продаде TikTok

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвинява от месеци платформата за обмяна на видеоклипове, собственост на ByteDance, в кражба на данни на американските потребители в полза на Пекин.

Тръмп отложи търговските преговори с Китай

На 6 август той забрани всякакви транзакции между приложението и американски партньори, като се очаква указът му да влезе в сила 45 дни по-късно.

TikTok вече заплаши да оспорва указа пред съда и явно смята да изпълни заканата си през идните дни.

Нов указ на Тръмп ще премахне TikTok от магазините за приложения

"Въпреки че не сме съгласни с обвиненията на американската администрация, от близо година опитваме да започнем дискусии, за да намерим решение", уточнява компанията, като подчертава, че се е сблъскала с "липса на спазване на правните процедури". Американската администрация "не обръща внимание на фактите и се опитва да се намеси в преговори между частни фирми", добавя TikTok.
БТА