Търсенето на подводницата, изчезнала по време на експедиция за разглеждане на останките на кораба "Титаник", достига днес критичния 96-часов праг на снабдяване с кислород, когато се очаква въздухът да свърши, предаде Асошиейтед прес.

Подводницата "Титан", проектирана да има запас от въздух за около четири дни, била спусната в северната част на Атлантическия океан рано в неделя. 

Това означава, че срокът за откриване и спасяване на петимата души вътре изтича приблизително мржду 6 часа тази сутрин източноамериканско време (13 ч. българско време) и 8 ч. сутринта (15 ч. българско време), сочи информация, предоставена от американската брегова охрана и компанията, която организира експедицията.

Специалисти подчертаха, че това не е точно изчисление и срокът може да бъде удължен, ако хората на борда са предприели мерки, за да запазят кислорода възможно по-дълго. 

Още кораби и други плавателни съдове са изпратени на мястото, където подводницата изчезнала, а бреговата охрана на САЩ каза днес, че подводен робот, спуснат от канадски кораб, е стигнал океанското дъно и е започнал да издирва "Титан".

Експерти изразили загриженост за безопасността на изчезналия батискаф „Титан“

Американските ласти се надяват, че подводни звуци, които бяха чути, може да помогнат за ограничаване на площта на издирването, чийто обхват е два пъти по-голям от тази на щата Кънектикът и във води с дълбочина 4 километра.

Френски кораб с робот за дълбоководно гмуркане е достигнал зоната за търсене на подводницата, съобщи днес френският институт за морски изследвания "Ифремер", цитиран от Ройтерс.

Изследователският кораб "Атланте" първо използва ехо-звук, за да направи точна карта на морското дъно, за да може търсенето на робота да бъде по-целенасочено, заяви институтът.

Великобритания включи специалист по подводници в екипа, който издирва "Титан", съобщи днес говорителят на министър-председателя Риши Сунак.

Той каза още пред репортери, че самолет е доставил специализирана техника от Обединеното кралство, за да подпомогне търсенето.

Командир разкри какви са шансовете екипажът на подводницата да остане жив

В неделя следобед бе съобщено, че "Титан" е изгубил курса си на около 700 километра южно от Сейнт Джонс, в канадската провинция Нюфаундленд, докато е бил на път към мястото, където преди повече от век е потънал емблематичният океански лайнер.

Компанията за подводни проучвания "Оушънгейт експедишънс", която организира спусканета на подводвицата, от 2021 г. изследва останките от "Титаник" и подводната екосистема около него. 
Анелия Пенкова/БТА