Възможността за оцеляване на петимата пътници на борда на подводницата "Титан" бързо се затваря, тъй като запасите от кислород ще свършат в 14:08 ч. българско време днес, предупреди бреговата охрана на САЩ.

Пред NOVA д-р Илия Щирков, дългогодишен командир на изследователска подводница заяви, че шансовете членовете на екипажа да са живи са почти нулеви, ако изобщо още са.

"Ресурсът на кислорода може да е изтекъл отдавна. Като се има предвид средната консумация на кислород - към половин литър на човек на минута, те могат да достигнат до 2,5 благодарение на емоционалното си състояние. Ако спят, може да го снижат 0,3", обясни той. 

Експерти изразили загриженост за безопасността на изчезналия батискаф „Титан“

По думите му почукванията от подводницата означава, че има пингер - устройство, което периодично изпраща кратки ултразвукови импулси. "Дали идва от подводницата или не е трудно да се каже. Дори подводницата бъде открита отгоре с локатори, докато бъде открита долу, на голяма дълбочина и в тъмнината, ще мине поне половин ден. Ще има още един ден спасителна операция, при всички положения излизат извън ресурса на кислород. Съществува и хипотеза да е изляза на повърхността. Подводницата има 7 системи на изплаване, една от тях действа независимо дали е жив екипажът. При всички случаи трябва да изплават при загуба на връзка. Щом не са изплавали, ако са живи и корпусът е здрав, ще се задейства системата, но това не се е случило. Събитието вероятно ще е случило със смачкване на корпуса или увеличаващо наводняване на твърдия корпус", заяви Щирков.