При най-благоприятни обстоятелства в подводницата, която изчезна във водите на Атлантическия океан на 19 юни, има достатъчно кислород до сутринта на утрешния 22 юни.

Според Дейвид Конканън, съветник на компанията Ocean Gate Expeditions, която е ръководила мисията, подводницата е имала четиридневен запас от кислород по време на гмуркането си на 18 юни, в 6:00 ч. местно време, съобщава агенцията.

Подводни шумове са засечени от зоната за издирване на изчезналия батискаф в близост до мястото на потъването на "Титаник", докато хората на борда са изправени пред намаляващ запас от кислород, съобщиха ДПА и Франс прес.

Връзката с подводният апарат, наречен "Титан", беше изгубена в неделя, докато той се намираше на около 700 км южно от Сейнт Джонс на канадския остров Нюфаундленд, по време на плаване до мястото на корабокрушението.

Спасители се надпреварват с времето, за да открият изчезналия батискаф в Атлантическия океан

Бреговата охрана посочи, че канадски самолет „П-3 Орион“ е засякъл подводен шум в зоната на издирвателната операция, а спасителите веднага изпратили подводен робот, който да претърси зоната - засега без резултат, но въпреки това усилията продължават.

„Данните от „П-3 Орион“ бяха предоставени на експертите от военноморските сили на САЩ за допълнителен анализ, който ще бъде взет предвид при бъдещи спасителни действия“, заяви бреговата охрана.

Изявлението на бреговата охрана за засечените шумове дойде, след като сп. „Ролинг стоун“, позовавайки се на вътрешна имейл кореспонденция на министерството на вътрешната сигурност на САЩ във връзка с издирването, съобщи, че участващите в спасително-издирвателната операция екипи чуват „звуци от тропане в района на всеки 30 минути“.

При подводни инциденти екипажът на плавателен съд, който е загубил връзка със света, разчита на тропане по корпуса на подводния апарат, за да бъде засечен от сонарите. Но засега няма официално потвърждение, че шумовете са от това; поначало под водата такива шумове могат да идват от всичко.

Междувременно спасителите продължават да обмислят начини как да достигнат до батискафа, който е възможно да е на внушителната дълбочина от цели 3800 мeтра, в случай че той бъде открит. Според нови разкрития на медии в миналото са били отправяни немаловажни предупреждения за надеждността на плавателния съд.

На борда на "Титан" се намират петима души, включително британският милиардер и авантюрист Хеймиш Хардинг. Освен него на борда са пакистанецът Шахзада Дауд, синът му Сюлейман и  Стоктън Ръш, главен изпълнителен директор и основател на компанията "Оушън гейт", която организира експедицията. Те са придружавани от френския подводничар Пол-Анри Наржоле.
Асен Георгиев,БТА/БГНЕС