/ БТА
Управляващата партия в Япония си подсигури мнозинство в горната камара на парламента на избори, помрачени от убийството на бившия премиер Шиндзо Абе, предаде ДПА.

Либерално-демократическата партия (ЛДП) на премиера Фумио Кишида спечели най-малко 63 места, което е повече от половината от 125-те места, които бяха разпределени на изборите, съобщи японската информационна агенция Киодо. ЛДП и нейният коалиционен партньор "Комейто" печелят общо над 75 места, с което си осигуряват комфортно мнозинство в 248-членната горна камара на парламента. Опозиционната Партия на обновлението на Япония спечели повече от 10 места – с четири повече от предишните избори.

Убедителната победа заздравява позицията на Кишида в момент, когато икономическото възстановяване на Япония от пандемията от коронавируса е заплашено от повишаващите се цени на енергията и храните. Предвид руската инвазия в Украйна и стремежите на Китай да разшири своето влияние, неговата партия призова за рязко увеличение на военните разходи.

Изборите се състояха само два дни, след като Абе беше застрелян на предизборен митинг. Обвиненият в убийството 41-годишен мъж е казал на полицията, че се опитал да направи бомба, съобщиха източници от разследването вчера.

"Срещу изборите, които са основа на демокрацията, беше отправено предизвикателство с насилие и е от голямо значение, че те бяха проведени. Аз ще продължа да работя усилено в защита на демокрацията", каза Кишида.

Избирателната активност е била около 52% - малко по-висока в сравнение с предишните избори за горна камара на парламента през 2019 г., когато е била 48,8%.
БТА