/ / iStock/Getty Images
Отцепилата се от Грузия и самопровъзгласила се република Южна Осетия обяви днес, че е изпратила свои войници в Украйна, за да "помогне и защити Русия". Това става в 31-вия ден от руската инвазия, предаде Франс прес.

"Нашите момчета ще изпълнят воинския си дълг под гордо вдигнатите знамена", написа в Телеграм ръководителят на самопровъзгласилата се република Анатолий Бибилов. Той каза, че войниците "разбират отлично, че отиват да бранят Русия, че отиват също да бранят Южна Осетия".

Руското министерство на отбраната пусна видео, за да опровергае слуховете за Сергей Шойгу

"Ако фашизмът не бъде смачкан далеч от границите ни, той утре отново ще се появи тук", допълни Бибилов, прибягвайки до фразеология близка до тази, използвана от руския президент Владимир Путин, който говори за "денацификация" по отношение на Украйна.

Бибилов не уточни броя на войниците, които ще бъдат разположени в Украйна, но качи в социалните мрежи видео, показващо няколко камиона, които вече са на път към Украйна.

През 2008 г. Русия извърши опустошителна атака срещу Грузия, притичайки се на помощ на самопровъзгласената република Южна Осетия, припомня Франс прес. Тази война остави повече от 700 убити и десетки хиляди разселени.
БТА