/ iStock/Getty Images
Южна Африка подготвя болниците си за прием на повече пациенти, тъй като вариантът Омикрон тласка страната към четвърта вълна от заразяване с COVID-19, каза в изявление президентът Сирил Рамафоса, цитиран от вестник "Гардиън".

Според съобщението на Рамафоса, изглежда, че в повечето провинции Омикрон доминира над новите инфекции и призова повече хора да се ваксинират срещу коронавируса.

"В момента, когато страната навлиза в четвъртата вълна на COVID-19, се наблюдава процентна заразяване, какъвто не сме виждали от началото на пандемията", каза той и добави, че през последната седмица броят на ежедневните заразявания се е увеличил пет пъти.

Омикрон може да е взел части от вируса, причиняващ дихателни инфекции


Въпреки че все още не е известно, какво влияние ще има вариантът Омикрон върху приема в болница, администрацията подготвя болничните заведения за прием на повече пациенти и проучва как може бързо да се осигурят лекарства за лечение на COVID-19.

„Скоро ще свикаме заседание на Националния команден съвет за коронавирус, за да прегледаме състоянието на пандемията. Това ще ни позволи да предприемем всички необходими допълнителни мерки, за да запазим хората в безопасност и здрави“, добави той.
 
БГНЕС