/ Thinkstock/Getty Images
Европейският съюз не възнамерява да преразглежда споразуменията за условията на Брекзит, което беше постигнато от правителството на Тереза Мей. Това съобщи телевизия „Скай Нюз“, която разкри подробности от телефонния разговор между председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и новия британски премиер Борис Джонсън.

ЕС: Искането за ново споразумение за Брекзит е неприемливо

Според комюникето на ЕК, с което телевизията разполага, Юнкер е „потвърдил позицията на ЕС, че споразумението за излизане е най-добрата и единствената възможна сделка“, посочвайки при това, че ЕС е „готов да си сътрудничи с Великобритания, за да промени политическата декларация за бъдещите отношения.

Джонсън: Проектосделката за Брекзит е неприемлива

Председателят на ЕК също така е поздравил Джонсън с встъпването му в длъжност като ръководител на британското правителство. „Те са си разменили номерата на мобилните телефони и са се договорили да поддържат контакт. Председателят Юнкер е припомнил, че ЕК ще остане достъпна през следващите седмици, ако Обединеното кралство пожелае да проведе преговори и да обозначи своята позиция по-подробно“, се казва в комюникето.

Той е новият премиер на Великобритания, ще бъде интересно (СНИМКИ)

Джонсън победи в надпреварата за лидер на Консервативната партия и застана начело на правителството вчера, след като Мей подаде оставка. Тя обяви, че ще се оттегли още на 24 май, след като не успя да осъществи излизането на Великобритания от ЕС. Това нейно решение беше предшествано от три неуспешни опита да получи подкрепа в парламента за споразумението за Брекзит.

Хиляди на протест срещу Борис Джонсън в Лондон (ВИДЕО)

В резултат на действията на парламента беше провален първоначално планираната дата за напускането на ЕС – 29 март 2019 г. Брюксел се съгласи да отложи Брекзит за 31 октомври. Джонсън обеща в първата си реч след назначаването си за премиер, че Великобритания ще напусне общността на 31 октомври независимо дали ще има сделка или не. Той също така поиска преразглеждане на споразумението за Брекзит.
БГНЕС