ЮНЕСКО се е превърнала в "театър на абсурда", смята израелският премиер

Израел смята да последва примера на САЩ и да излезе от организацията

Израелският премиер Бенямин Нетаняху
Израелският премиер Бенямин Нетаняху / БГНЕС, архив
Израел смята да последва примера на САЩ и да излезе от организацията
Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Израел се готви да се оттегли от ЮНЕСКО след "смелото и морално решение" на САЩ, което Вашингтон обяви по-рано днес, предаде Асошиейтед прес.

ЮНЕСКО се е превърнала в "театър на абсурда, защото вместо да съхранява историята, я изопачава", каза Нетаняху.

Той съобщи, че е наредил на израелската дипломация да подготви оттеглянето на Израел от организацията заедно с американците.

САЩ напуска ЮНЕСКО, обвиняват организацията, че е антиизраелска

Днес САЩ обявиха, че напускат ЮНЕСКО заради според тях антиизраелските предубеждения на организацията и необходимостта тя сериозно да се реформира. Напускането ще влезе в сила на 31 декември 2018 г.

ЮНЕСКО е приела няколко резолюции срещу Израел, а през 2011 г. прие за свой член Палестина.

Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли заяви, че "крайната поляризация на ЮНЕСКО се е превърнала в хронично неудобство". Тя заяви, че решението на ЮНЕСКО да обяви за палестинска територия старата част на град Хеброн и Гробницата на патриарсите е поредната "безразсъдна постъпка", накарала САЩ да напуснат организацията.

Хейли спомена и "оставянето на сирийския диктатор Башар Асад в комисия на ЮНЕСКО за човешките права дори след кръвопролитното му смазване на мирни протести".

ЮНЕСКО отново разгневи Израел

Израелският премиер Бенямин Нетаняху
БГНЕС, архив

Постоянният представител на Израел в ООН Дани Данон определи оттеглянето на САЩ от ЮНЕСКО като "повратна точка". Сега ЮНЕСКО знае, че "нейните абсурдни и срамни резолюции срещу Израел имат последствия", заяви той.

Преди година: Бокова получила смъртни заплахи заради проекторезолюция за светите места в Ерусалим

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш дълбоко съжалява за решението на САЩ да напуснат ЮНЕСКО, имайки предвид важната роля, която са играли в тази организация от момента на основаването й, заяви говорителят на ООН Фархан Хак, цитиран от ТАСС.
БТА