/ iStock/Getty Images
"Италия въвежда задължителна петдневна карантина за пътници от Великобритания заради силно заразния вариант на коронавируса "Делта", открит първо в Индия", който се разпространява в кралството, заяви италианският здравен министър Роберто Сперанца, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

Италия облекчава правилата за пътуващи от ЕС и Великобритания

Освен карантината пътниците от Великобритания ще трябва да се подложат на задължителен тест за коронавирус при пристигането си в страната. В същото време Италия вдига ограничения за пътници от САЩ, Канада, Япония и другите страни членки на Европейския съюз, ако те притежават "зелен сертификат", удостоверяващ, че са ваксинирани или наскоро са дали отрицателен тест за коронавирус, написа министърът във Фейсбук.

В сила ще остане забраната за влизане на пътници от Индия, Бангладеш и Шри Ланка, допълни Сперанца. Новите мерки ще влязат в сила от понеделник, каза говорител на здравното министерство.

СЗО: Вариантът на COVID-19 „Делта” става доминиращ по света

С въвеждането на новите мерки Италия последва примера на Франция, Австрия и Германия, които вече въведоха различни ограничения за пътници от Великобритания.

Същевременно бе обявено, че от понеделник почти всички италиански области от понеделник стават бели. Единствено Вале Д'Аоста остава жълта. Това означава, че почти навсякъде рискът от разпространението на заразата е все по-нисък и ограниченията заради коронавируса за почти минимални, пишат италиански издания.

На 17 юни пък Италия официално въведе в действие своя собствен зелен ваксинационен пропуск, който ще улесни хората при пътуване и връщане към нормалния живот, предаде АНСА.

Над 4 млн. са жертвите на COVID-19 в света

Италианският премиер Марио Драги подписа указа за въвеждането на този зелен пропуск. Той ще бъде валиден до края на месеца в самата Италия, а от юли и в целия ЕС и в Шенген. Пропускът ще е в дигитален и цифров формат.

Той ще може да се получава от личните лекари и от аптекарите, а освен това чрез предоставяне с имейл и есемес на специален код той ще може и да се свали от правителствен сайт на мобилни телефони, на лаптопи или на компютри. Документът ще има и Кю Ар код. Той ще се издава на няколко езика.

В него ще се удостоверява, че човек е напълно ваксиниран, че е оздравял от COVID-19 или че си е направил тест за коронавирус, не по-стар от 48 часа, се казва в правителствения сайт - dgc.gov.it. 
БТА