/ iStock/Getty Images
Продължителността на живота в Италия е спаднала вследствие на COVID-19, предаде Франс прес, като цитира информация на италианския статистически институт.

Средно за 2020 г. продължителността на живота в страната е спаднала с 1,2 години, като в някои от най-тежко засегнатите провинции е спаднала с над 4 години. Дотогава в страната е имало тенденция към нарастване на продължителността на живота, се уточнява в изявлението на статистическия институт.

Зеленият сертификат влиза в сила и за междурегионалния транспорт в Италия

През 2020 г. очакваната продължителност на живота е била 79,7 години за мъжете и 84,4 години за жените. През 2019 г. тя е била 81 години за мъжете и 85,3 години за жените.

Разликата е значителна в зависимост от региона. В северните Бергамо и Кремона мъжете са загубили съответно 4,3 и 4,5 години от очакваната продължителност на живота си, а жените - 3,2 и 2,9 години.

Италианец си татуира QR кода от документа за ваксина срещу COVID-19 (СНИМКИ)

Най-малко е намаляла очакваната продължителност на живота в южната част на страната. Единственият регион, където продължителността на живота е останала без промяна, е Сиена, в централната част на страната.

Пандемията отне живота на 129 515 души в Италия, от които половината в северните области, в които живее само 36 на сто от населението, припомня АФП.