Историческо споразумение за подялба на властта в Зимбабве
Историческо споразумение за подялба на властта в Зимбабве / снимкa: БГНЕС

Споразумение за правителство на националното единство в Зимбабве бе постигнато снощи в Хараре и ще бъде подписано официално в понеделник, съобщи южноафриканският президент Табо Мбеки, главният посредник за уреждане на кризата, започнала след поражението на режима на Робърт Мугабе на парламентаринте избори на 29 март и спорното преизбиране на президента в края на юни.

Всички преговарящи - президентът Робърт Мугабе, лидерът на опозицията Морган Цвангираи и Артър Мутамбара, водач на отцепила се фракция от опозиционното Движение за демократична промяна, са одобрили документа и ще го подпишат. Церемонията по подписването ще започне в понеделник в 10:00 ч. в Хараре, заяви Мбеки, цитиран от Франс прес.

Подробности за конституцията и състава на правителството, включващо всички партии, ще бъдат обявени в понеделник на церемонията, на която ще присъстват лидери от Западна Африка и континента, добави Мбеки, отказвайки да разкрие съдържанието на споразумението, слагащо край на 28-годишния монопол на Мугабе над властта.