Посланиците на страните от НАТО подписаха днес протоколите за присъединяването на Швеция и Финландия към алианса. Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на съвместна пресконференция в Брюксел с външните министри на двете страни, които предстои да се присъединят към военнополитическия съюз.
Столтенберг призова оставащата процедура по ратификацията на протоколите от държавите в НАТО да се завърши бързо и изрази очакване това да се случи в следващите месеци. Той нарече днешния ден "исторически" и отбеляза, че двете държави споделят общи цели и са изправени пред същите заплахи, както съюзниците.
Генералният секретар благодари на Турция, Швеция и Финландия, че успяха да постигнат споразумение по изложените от Анкара възражения. Той поясни, че до ратификацията на протоколите Швеция и Финландия ще имат статут на поканени в алианса и ще участват в заседанията на съюзниците. По неговите думи никога досега пактът не е разглеждал с такава скорост молби за присъединяване.

Очакваме бърза ратификация, заяви финландският външен министър Пека Хависто. Неговата шведска колега Ан Линде посочи, че днес е направена значителна стъпка към пълноправното членство в НАТО.
БТА