Лидерите на страните членки на НАТО взеха днес историческото решение да поканят Швеция и Финландия да се присъединят към НАТО. Това заяви на пресконференция в Мадрид генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. 

Това решение е добро за Турция, добро е за Швеция и Финландия, добро е и за НАТО, каза Столтенберг след края на Северноатлантическия съвет на ниво държавни глави и правителствени ръководители. Той заяви, че Турция е оттеглила възраженията си срещу членството на двете северни държави след интензивни преговори, и благодари на правителствата на трите страни за постигнатото споразумение. 

Кремъл гледа "негативно" на присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО

Турция блокираше до вчера присъединяването на Швеция и Финландия, защото двете страни са предоставили според турските власти убежище на членове на Кюрдската работническа партия (ПКК), която Анкара смята за терористична организация, както и на хора, свързани проповедника Фетхуллах Гюлен, обвиняван от турските власти, че стои зад неуспешния опит за преврат срещу президента Реджеп Тайип Ердоган през 2016 г. След четири часа преговори в Мадрид вчера Ердоган постигна споразумение с финландския си колега Саули Нинистьо и с шведската премиерка Магдалена Андершон за изглаждане на разногласията. 

Ратифицирането на членството на двете страни вероятно ще отнеме до една година, но когато стане факт, Финландия и Швеция ще бъдат защитавани по силата на Член 5 от Северноатлантическия договор, който постановява, че нападение срещу една държава членка се смята за нападение срещу всички. Междувременно съюзниците се очаква да увеличат присъствието си на Скандинавския полуостров, в това число чрез военно учения и морски патрули в Балтийско море.
БТА