Ицхак Херцог на историческа визита в ОАЕ
Ицхак Херцог на историческа визита в ОАЕ / БГНЕС
Израелският президент Ицхак Херцог пристигна днес в Обединените арабски емирства, предаде Ройтерс.

Това е първата визита на израелски президент в ОАЕ. Целта на посещението е укрепване на отношенията между двете държави на фона на високото регионално напрежение и на опитите на световните сили да възобновят ядреното споразумение с Иран.

Държавите с най-здраво население (ВИДЕО)


ОАЕ и Бахрейн, с посредничеството на САЩ, сключиха през 2020 г. в Белия дом споразумения с Израел за нормализиране на отношенията, които получиха наименованието "Авраамови споразумения". Двете държави от региона на Залива и Израел споделят едни и същи опасения във връзка с Иран и съюзниците на ислямската република в региона.
 


Напът за ОАЕ самолетът на президента прелетя над Саудитска Арабия. Херцог определи това преживяване като "наистина специален момент". Рияд и Израел нямат дипломатически връзки, но Израел заяви, че иска да установи отношения със саудитското кралство, в което се намират най-свещените за мюсюлманите места.

Израелският президент е преимуществено с церемониални функции, отбелязва Ройтерс. Израелският премиер Нафтали Бенет посети ОАЕ през декември, отбелязва Ройтерс.
При пристигането си в столицата на ОАЕ Абу Даби Ицхак Херцог бе посрещнат от външния министър на ОАЕ шейх Абдулах бин Зайед ал Нахаян.

"Ще се срещна с ръководството на Обединените арабски емирства по личната покана на принца престолонаследник шейх Мохамед бин Зайед. Пожелавам му всичко най-хубаво и съм му благодарен за смелостта и дръзката лидерска позиция, която направи възможно мирното споразумение с Израел и изпрати сигнал до целия регион, че мирът е единствената алтернатива за народите в региона", заяви по-рано израелският президент.

Херцог ще се срещне също така с представители на еврейските общности в ОАЕ, които са търговски и туристически хъб в региона.
БТА