Един от основните фактори, поради които една страна се определя като здрава е наличието на дълголетници, пише каналът "7-те НАЙ" във vbox7. Ето и кои са 7-те най-здрави държави, както и кои са причините за дългия живот на населението ѝ.

Норвегия

Внушителната средна продължителност на живота в Норвегия е резултат от активния норвежки начин на живот, диета, богата на омега-3 мастни киселини и стабилна здравна система. Страната се гордее с възможностите си за образование, ниско ниво на безработица и добрата инфраструктура.

Исландия

Диетата играе основна роля в увеличаването на средната продължителност на живота в Исландия, като консумацията на риба, богата на омега-3 мастни киселини се грижи за здравето на сърцето. Други фактори са добрата активност на населението, отличните медицински грижи и образователна система, както и добрия ген на местните жители.

риба
iStock/Getty Images

Израел

Основната тайна за дълголетието на Израел е средиземноморската диета, ниската консумация на алкохол и тясната семейна структура. Най-важният фактор, влияещ върху дълголетието в Израел, е ефективната израелска здравна система, която гарантира здравни грижи за всеки.

Италия

Най-вече в Сардиния, продължителността на живот е изключително висока, а причините са средиземноморската диета, виното, силните семейни ценности и дългите разходки. 

средиземноморската диета
iStock/Getty Images

Испания

Според прогнозите до 2040 г. испанците ще водят класацията за най-дълга продължителност на живота в света. Основните фактори, заради които испанците са толкова здрави са благоприятния топъл климат, средиземноморската диета, която намалява възпаленията в тялото и подобрява функцията на кръвоносните съдове. Силната социална политика и обществено сближаване също допринасят за здравето на нацията.

Швейцария

Поддържането на активност е ключов фактор за доброто здраве в Швейцария, а планините действат като детска площадка за местните жители. Освен това, швейцарците се гордеят и с голямата си сплотена общност.

Япония

Най-очевидната причина, поради която японското население има толкова дълга продължителност на живота е традиционната диета на страната. Японската култура взема предвид психичното благополучие и насърчава хората да останат свързани с другите, както и с природата.