/ Gulliver/Getty Images
Премиерът на Испания Педро Санчес обяви днес пакет от нови субсидии на стойност 3 милиарда евро (2,9 милиарда долара) за подпомагане на домакинствата с високите сметки за газ и електроенергия, нараснали допълнително след руската инвазия в Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Мерките включват фиксирани тарифи на цените на системите за общо отопление на жилищата до края на 2023 година и повече помощи за електроенергия и отопление за домакинствата с най-ниски доходи.

При обявяването на мерките в парламента Педро Санчес заяви, че от тях ще се възползват 40 на сто от домакинствата. 

Испания прие пакет от мерки за намаляване на потреблението на газ

Санчес отбеляза, че испанското правителство не може напълно да избегне войната и икономическите последствия от нея "но ние можем да смекчим, доколкото е възможно, икономическото влияние от войната на Путин върху социалното мнозинство на страната и най-уязвимите групи".

Мерките ще бъдат приети на заседанието на кабинета идния вторник.

Испания одобри неотдавна извънредни данъци за големи енергийни компании и банки и временно намали данъка върху продажбите на природния газ от 21 до 15 на сто. 

В бюджета си за 2023 година правителството на лявоцентристката коалиция планира да увеличи данъците за лица с високи доходи и наложи временен данък богатство. Властите в Мадрид се надяват тези мерки да донесат 3,1 милиарда евро, които ще бъдат използвани за финансиране на инициативи за подпомагане на хора с ниски доходи.
БТА