Испанското правителство прие пакет от мерки за намаляване на потреблението на газ с до 13,5% за периода от август 2022 г. до март 2023 г., предаде ДПА.

"Планът за повече енергийна сигурност" предвижда данъчна подкрепа за домакинствата  и компаниите, насърчаване на възобновяемите енергийни източници и укрепване на промишлените мощности, съобщи снощи правителството.

Европа - пред енергийна криза в навечерието на зимата

Предвидени са общо 73 мерки, но подробностите все още не са обявени. На първо място става въпрос за "солидарност с останалата част от Европа", обясни министърката на екологичния преход Тереса Рибера.

Тя подчерта, че Испания се намира в различна ситуация по отношение на зимата в сравнение с "други страни в Европа, които исторически са били по-зависими от руския газ". Според нея е изключено през зимата в Испания да се наложи масово спиране на газа и електричеството, но това може да се случи в други страни от Европейския съюз.

Германците бяха предупредени, че са използвали твърде много газ

С програмата за строги икономии Испания иска да изпълни условията, наложени от Брюксел - страните от ЕС да намалят потреблението на газ с 15% тази зима. Засега тази цел не е обвързваща. Това обаче може да се промени в зависимост от това каква ще е зимата, отбелязва ДПА.

По данни на испанското правителството от септември миналата година досега Испания вече е похарчила около 35 милиарда евро за програми за облекчаване и пестене на енергия.


 
БТА