/ iStock/Getty Images
Испанците са намалили почти наполовина консумацията на алкохол по време на пандемията, заради която баровете и нощните клубове са затворени, съобщи Ройтерс, като цитира резултати от изследване на испанската Обсерватория за наркотиците и зависимостите.

В същото време употребата на непредписани от лекар седативи се е увеличила, както и използването на интернет. Младите хора прекарват повече от свободното си време онлайн и все повече от тях се отдават на хазартни игри онлайн, установи още проучването.

Продажбите на алкохол в Испания най-високи заради COVID-19

Първият локдаун в Испания бе въведен през март миналата година. "Почти сигурно е, ограничаването на нощния живот и на местата за забавления е допринесло за огромния спад в злоупотребата с алкохол сред младежите", каза здравната министърка Каролина Дариас при обявяването на резултатите.

Около 9,7 на сто от анкетираните казват, че злоупотребяват с алкохол, което е спад спрямо 17,2 на сто преди локдауна. Подобен спад е регистриран и при младите хора.

Делът на хората, които казват, че приемат непредписани от лекар успокоителни, се е увеличил от 1,9 на сто преди пандемията до 3,1 на сто. Особено чувствителен е този ръст при жените и момичетата - 4 на сто при 2,3 на сто преди пандемията.

"Времето, прекарвано в сърфиране в интернет за забавление, но не и за работа или обучение, се е увеличило средно с един час на ден. Тревожен е ръстът на младежите на възраст 15-24 години, които залагат онлайн", каза Джоан Виялби, ръководител на националната програма срещу наркотиците.

Той добави, че употребата на канабис е намаляла, тъй като по време на локдауна снабдяването било затруднено и цената му се повишила
БТА