/ ThinkStock/Getty Images
Лекари от Съединените щати установиха, че ограничителните мерки за борба с нов тип коронавирус имат особено негативно въздействие върху силно пиещите американци. С всяка седмица на самоизолация вероятността да се запият се увеличава с 19%. Изследването е публикувано в American Journal of Drug and Alcohol Abuse.

През март и април 2020 г., когато много американски градове и щати бяха поставени под карантина за борба с разпространението на COVID-19, много американски медии започнаха да съобщават, че продажбите на алкохол в страната са скочили рязко. По-специално, в края на март в национален мащаб оборотът на алкохолни напитки се е увеличил с 54%, докато продажбите на алкохол през онлайн магазините са се увеличили с 262%.

Впоследствие се оказа, че по време на самоизолацията американците наистина започнаха да пият много по-често. Това засегна особено жените и младежите. Поради това Ситара Виракун, лекар от Тексаския университет в Хюстън, и нейните колеги решиха да проучат как самоизолацията и други стресови фактори, свързани с епидемията от COVID-19, влияят на питейните навици на американците през март-април тази година.

За целта учените привлекли над две хиляди жители на САЩ на възраст 18 и повече години, които редовно разказвали на лекарите колко често пият алкохол през последните дни и седмици и колко алкохол пият всеки път, когато посегнат към чашката с „огнена вода“. прием.

Анализът на тези данни показа, че самоизолацията има различни ефекти върху поведението на алкохолиците в Америка и техните връстници, които пият алкохол много рядко или никога преди не са го употребявали. По-специално, малко пиещите американци и тези, които никога не са пили, не са били принудени да пият повече от епидемиологични ограничения. Но яко пиещите не само са започнали да пият повече, но и по-често влизали в дълги запои.

Средно всяка допълнителна седмица на самоизолация увеличава вероятността от запиване с около 19%. Това важи особено за силно пиещите ергени без деца. В края на самоизолацията такива хора започват да пият около два пъти повече, отколкото преди началото на епидемията.

Учените предполагат, че постоянният престой у дома се е превърнал в един от стресовите фактори, който тласка тежките пиячи да злоупотребяват с алкохол и увеличава вероятността от продължителни запои. Тази особеност на тяхната психика трябва да се вземе предвид както при разработване на епидемиологични мерки, така и в други ситуации, когато представители на уязвими групи от населението са принудени да прекарват много време вкъщи.
БГНЕС