Ислямска държава обезглави мъже, обвинени в хомосексуализъм и в богохулство
Ислямска държава обезглави мъже, обвинени в хомосексуализъм и в богохулство / Thinkstock/Getty Images

Групировката "Ислямска държава" обезглави публично в Северен Ирак двама души, обвинени в хомосексуализъм, и трети - в богохулство. Това показват кадри, разпространени в социалните мрежи, предаде Франс прес.

На снимките се виждат мъже с вързани очи, коленичили пред маскиран палач с черни дрехи, вдигнал дълга ръждясала сабя, пред погледите на тълпата в неназован град от провинция Ниневия. За разлика от повечето пропагандни послания на джихадистката групировка, на тези снимки не се виждат мъртвите тела след екзекуцията. Причините за обезглавяването на хората са обяснени в придружителни бележки.

АФП не успя да получи потвърждение за трите обезглавявания от независим източник, добавя агенцията.

Бойци на терористичната организация са взривили християнския храм "Георги Победоносец" в иракския град Мосул, съобщи тв каналът "Скай нюз Арабия", цитиран от ТАСС. Храмът беше един от от най-големите и най-почитаните от християнската общност в Мосул. Той е бил взривен вчера. Заедно с него джихадистите са разрушили няколко жилищни сгради и помещения, предназначени за разпределяне на благотворителни помощи. Засега няма сведения дали е пострадало намиращото се близо до църквата християнско гробище.

"Ислямска държава" контролира обширни райони в Ирак, сред които и провинцията Ноневия. Правителствените сили се опитват да си върнат изгубените земи, подкрепени от военната авиация на антиджихадистката международна коалиция начело със САЩ, напомня АФП.

Медувременно деветдесет и пет пленници избягаха от затвор на "Ислямска държава" в Северна Сирия, включително около 30 кюрдски бойци, съобщи Сирийският център за наблюдение правата на човека (СЦНПЧ), цитиран от Ройтерс. Масовото бягство се е случило в град Ал Баб, на 30 км южно от турската граница.

Сред избягалите има също сирийски цивилни и членове на ислямски батальони, които се противопоставят на по-радикалната "Ислямска държава", съобщи СЦНПЧ.

"Ислямска държава" е поставила града в състояние на тревога и призовава по високоговорители местните жители да заловят бегълците.

"Ислямска държава" контролира територии в Северна Сирия и управлява свои затвори, съдилища и други обекти в зона, която описва като ислямски халифат и която обхваща и райони на съседен Ирак.

Източник: БТА