Иска се повече гъвкавост при решаване на ядрената криза с Иран
Иска се повече гъвкавост при решаване на ядрената криза с Иран / netinfo
САЩ трябва да проявят повече гъвкавост в подхода към Иран за решаване на проблема с ядрените амбиции на Техеран. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от световните агенции.

"Значителна част от проблема се дължи на нежеланието на САЩ да нормализират отношенията си с Техеран въз основа на общоприети принципи. Те съумяха да проявят гъвкавост към Северна Корея, постигнаха компромис и избeгнаха ултиматуми. Подобен подход би помогнал за възобновяване на преговорите по иранското ядрено досие", заяви Лавров пред Съвета за външна политика и отбрана, клуб на руски експерти и политици.

Иран трябва да участва заедно с великите сили в решение за спиране на насилието в Ирак, категоричен бе Лавров.

"Нужно е да се изготви нова стратегия, този път колективна, за да се уреди положението в Ирак и в Близкия изток като цяло. Възможно е да се реализира потенциалът на умерените политически сили в Ирак и тази страна да бъде придвижена в правилната посока. Това може да се постигне само с участието на Иран, а не с пренебрегването му", каза руският външен министър.

Американската империя е в упадък и в света се появяват нови центрове на властта, заяви Сергей Лавров. Той разкритикува използването на военна сила от американците и заяви, че няма примери за успешно решаване на някой проблем със силови средства, имайки предвид войните в Афганистан и Ирак.