Ирландка започна гладна стачка заради скандал за пране на пари у нас
Ирландка започна гладна стачка заради скандал за пране на пари у нас / БГНЕС

Ирландката Катрин Нелсън, която е работила като дипломатически представител в България, е започнала гладна стачка заради обвиненията срещу нея, че е замесена в скандал с пране на пари в полза на ИРА. Това пише електронното издание на ирландския вестник "Айриш икзаминър".

57-годишната Нелсън е решила да не се храни, докато не получи публично изявление от правителството, че не е заподозряна. Властите са й казали това, но само неофициално.

Жената твърди, че след нейния арест и в хода на разследването по случая репутацията й е срината, няма никаква работа, изразходвала е всичките си спестявания и е съсипана.

Скандалът с пране на пари на Ирландската републиканска армия избухна след голям банков обир през декември 2004 година, когато от "Нортън банк" в Белфаст изчезнаха 26,5 милиона британски лири.

Властите заподозряха за грабежа активисти на ИРА и започнаха разследване дали престъпната групировка не се е опитала да изпере част от тази сума чрез бизнес в България.

Следователите арестуваха Нелсън, бившия правителствен съветник Фил Флин и финансиста Тед Кънингъм. Тримата са посещавали България през януари 2005 година, месец след банковия обир, за да проучват възможности за инвестиции.

Това пътуване даде повод на министъра на правосъдието Майкъл Макдауъл да предположи, че ИРА се опитва да използва връзки с България, за да изпере част от откраднатите пари и дори че ИРА се опитва да купи банка в страната ни.

В интервю за "Айриш икзаминър" Нелсън признава, че се е обсъждала идея за закупуване на банка, но намерението било да се навлезе в зараждащия се ипотечен пазар в България.