/ iStock/Getty Images
Иран ще накаже американците за смъртта на генерал Касем Солеймани, навсякъде, където са в обсега на Ислямската република, заяви генерал Голамали Абухамза, високопоставен командир на Корпуса на гвардейците на ислямската революция, цитиран от агенция Тасним, предаде Ройтерс.

Генералът, командващ силите на Революционната гвардия в провинция Керман, заяви, че Иран си запазва правото да отмъсти на САЩ за смъртта на Солеймани. "Ормузкият проток е жизненоважна точка за Запада и голям брой американски военни кораби преминават оттам. Жизненоважни американски цели в региона бяха набелязани от Иран преди много време", подчерта той.

Иранският постоянен представител в ООН: Убийството на Солеймани е "равносилно" на война

"Около 35 цели на САЩ в региона, както и Тел Авив, са в нашия обсег", добави той.

Подкрепяната от Иран регионална "ос на съпротивата" ще даде категоричен отговор на убийството на Солеймани, увери Мохамед Раад, лидер на парламентарната група на ливанското шиитско движение Хизбула, цитиран от телевизия Ал Маядин. САЩ "направиха грешка" с убийството на Солеймани и ще го разберат през идните дни, добави депутатът.

"Оста на съпротивата" са подкрепяни от Иран групи в Близкия изток, от Ливан до Йемен, които увеличиха военното влияние на Техеран в региона, припомня Ройтерс.
БТА