Ракета "Ангара-А5" бе изстреляна успешно с макет на сателит
Ракета "Ангара-А5" бе изстреляна успешно с макет на сателит / iStock/Getty Images
Иран изглежда се подготвя за изстрелване на ракета в космоса, като на сателитни снимки се вижда как тече подготовка на стартова площадка в пустинята в момент, когато напрежението около ядрената програма на Техеран остава високо, предаде Асошиейтед прес.

На сателитни снимки, публикувани от компанията "Максар текнолъджис", се вижда стартовата площадка на космодрума Имам Хаменей в иранската провинция Семнан. От площадката наскоро бяха направени няколко неуспешни опита за извеждане на сателит в орбита. На една от снимките се вижда как ракетата, която е на транспортьор, е подготвяна за издигане и прикрепяне към пусковата кула. На друго изображение се вижда вече готовата за изстрелване ракета.

Над 100 натровени след взрив в химически завод в Иран

Иран не потвърди дали предстои изстрелване от космодрума и неговата мисия в ООН в Ню Йорк засега не е коментирала информацията. Държавната агенция ИРНА през май съобщи, че Иран вероятно ще успее да подготви за изстрелване седем сателита местно производство до края на персийската календарна година през март 2023 година.
БТА