Иран обяви, че разполага с четири зенитни ракетни комплекса С-300
Иран обяви, че разполага с четири зенитни ракетни комплекса С-300 / снимка: БГНЕС, архив

Иран е успял да се снабди с четири зенитни ракетни комплекса С-300 въпреки отказа на Русия да изпълни задълженията си за доставка на този тип оръжие, съобщи АП, като се позова на иранската информационна агенция Фарс. ИТАР-ТАСС съобщи, като се позовава също на Фарс, че ракетните комплекси са били предоставени на Корпуса революционни гвардейци. Според Фарс два от ракетните комплекси били купени от Беларус и още два били доставени от друг, неназован доставчик.

През 2007 г. Иран сключи договор с Русия за доставка на С-300. През юни, след като Съветът за сигурност на ООН прие нова резолюция за въвеждане на допълнителни санкции срещу Техеран, Москва обяви, че ще спре доставките, които биха представлявали нарушение на резолюцията. Говорител на руската компания „Рособоронекспорт" заявил пред ИТАР-ТАСС, че на Иран не е бил доставен нито един от договорените зенитно-ракетни комплекси, посочва БТА.

Според АП доставката на договорените с Русия зенитно-ракетни комплекси С-300 значително би подсилила отбранителния потенциал на Иран. Ракетите могат да се използват успешно срещу самолети, крилати ракети и бойни глави на балистични ракети на разстояние до 150 километра и височина 27 километра.

За пръв път фактът, че Иран разполага със зенитно-ракетни комплекси С-300, бе разкрит миналата година от ливанската телевизия „Ал Манар", която се финансира от проиранската фундаменталистка организация Хизбула. Техеран досега не е опровергавал това съобщение, посочва АП.