/ / Thinkstock/Getty Images
Иран екзекутира мъж, осъден за шпионаж в полза на САЩ и Израел, съобщавал по-специално данни за местонахождението на ирански генерал, убит по-късно чрез нападение с дрон, предаде Франс прес, като се позова на съобщение от съдебната система на страната.

"Махмуд Мусави Маджд бе екзекутиран в понеделник сутринта за шпионаж, с което приключи случаят с предателството му към страната", заяви официалният сайт на иранското правосъдие "Мизан".

Мусави Маджд бе обвинен, че е информирал САЩ и Израел за пътуванията на генерал Касем Солеймани, архитект на иранската стратегия в Близкия изток, убит на 3 януари при американски удар с дрон в Багдад заедно със заместника му, лидера на подкрепяните от Техеран иракски милиции Абу Махди ал Мухандис.

За да оправдае заповедта за ликвидирането на Солеймани, президентът на САЩ Доналд Тръмп увери след смъртта му, че генералът, когото нарече "терорист номер едно" в света, е подготвял нападения срещу американски дипломати и военни.

В отговор на атентата Ислямската република изстреля ракети срещу бази в Ирак, в които се намираха американци, и причини, както съобщи Вашингтон, значителни материални щети, припомня АФП.
БТА