Иракски Кюрдистан забрани на медии на посещават бази на ПКК
Иракски Кюрдистан забрани на медии на посещават бази на ПКК / снимка: БГНЕС

Иракски Кюрдистан забрани на журналисти да посещават кюрдски бунтовнически бази, тъй като с репортажите си разпалвали кризата с Турция, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на кюрдските власти.

Полуавтономното Кюрдистанско регионално правителство ще забрани на журналисти да пътуват до северната граница на Ирак и да разговарят с членове на Кюрската работническа партия /ПКК/, които са извършвали нападения срещу турски войници. "Няма да позволим на медиите да изпращат репортери до ПКК, нито на границата, нито в планините Кандил," каза говорителят на правителството Джамал Абдула. По думите му журналистически репортажи са довели до "разпалване на кризата с Турция". "Ще се опитаме да нормализираме ситуацията по различни начини," добави той.

Неправителствената организация Иракска обсерватория за журналистически свободи обяви, че кюрдските сили за сигурност са задържали няколко журналисти, включително екип на телевизия Хурра и японски телевизионен репортер. Абдула отрече обвиненията, информира БТА.

Турция струпа 100 000 войници с танкове, артилерия и самолети по границата с Ирак и заплаши с масирана военна операция срещу бази на ПКК. Иракският президент Джалал Талабани, който е кюрд, заяви миналата седмица, че една ограничена инвазия изглежда неизбежна, припомня Ройтерс.