/ ThinkStock/Getty Images
Над 150 световноизвестни учени, писатели и творци подписаха вчера писмо, в което изразиха подкрепата си за демонстрациите срещу расовата несправедливост, но в същото време изразиха съжаление от "климата на нетолерантност", който ги съпътства, предаде Ройтерс.

Сред подписалите писмото са американският лингвист и активист Ноам Чомски, активистката за правата на жените Глория Стейнъм, писателката Дж. К. Роулинг и писателят Салман Рушди, журналистът Фарид Закария.

Принц Хари заклейми расизма в реч за наградите "Даяна" (ВИДЕО/СНИМКИ)

Писмото, призоваващо за "справедливост и отворен дебат", бе публикувано от сп. "Харпърс" и се очаква да се появи в много водещи печатни издания по света.

В посланието е изразена подкрепата на интелектуалците за демонстрациите срещу полицейското насилие и расовото неравенство, тръгнали от САЩ след смъртта на 25 май на чернокожия Джордж Флойд при полицейски арест, извършен от бял полицай в Минеаполис, и обхванали и други страни.

Доналд Тръмп защити обвинения в расизъм покоен актьор Джон Уейн

Освен това обаче в писмото се изтъква, че настроенията, съпътстващи демонстрациите, са довели до нова поведенческа система в етично и политическо отношение, която се отразява негативно на отворения дебат. Според интелектуалците идеологическият конформизъм е подронил толерантността към различията. Свободният обмен на информация и идеи с всеки ден става все по-ограничен, има тенденция към прояви на цензура сред протестиращите, се казва още в писмото.
БТА