Индия взима под аренда атомна подводница от Русия
Индия взима под аренда атомна подводница от Русия / снимка: БГНЕС

Русия ще даде на Индия под аренда за 10 години многоцелевата атомна подводница "Нерпа". Това ще стане през лятото или есента на тази година, заяви пред ИТАР-ТАСС представител на руското министерство на отбраната.

Представители на индийското военноморско командване и специално обучен индийски екипаж ще пристигнат в руската база край Владивосток, където се намира "Нерпа". Индийците ще проведат изпитания на подводницата в открито море, може би ще изпробват и въоръжението й, след което ще подпишат акт за приемането й и "Нерпа" ще отпътува за Индия, съобщи министерството.

През декември директорът на руската Федерална служба за военнотехническо сътрудничество Михаил Дмитриев съобщи за ИТАР-ТАСС, че "има възможност" Индия да получи от Русия под аренда за 10 години няколко атомни подводници от същия клас като "Нерпа", припомня агенцията.

"Нерпа" е подводница трето поколение от проект 971, клас "Щука-Б" ("Акула-2" според класификацията на НАТО - бел. на агенцията). Развива скорост до 30 възела, максималната й дълбочина на потапяне е 600 метра, има ресурс на автономно плаване до 100 денонощия. Въоръжена е с 4 торпедни апарата калибър 533 милиметра и с още 4 апарата калибър 650 милиметра, допълва БТА.

През ноември 2008 г. при инцидент с пожарогасителната система на "Нерпа" по време на изпитания в Японско море загинаха 20 души от 208-членния екипаж, още 21, отровени с фреон, бяха откарани в болница. След подмяна на оборудването и няколко цикъла успешни изпитания миналия декември подводницата бе предадена на руския военноморски флот, посочва ИТАР-ТАСС.