Японското правителство възнамерява на 27 септември да организира държавно погребение за бившия премиер Шиндзо Абе, който беше застрелян на предизборна проява по-рано този месец, предаде Ройтерс, позовавайки се на японската обществена телевизия Ен Ейч Кей.

Церемонията ще се състои в "Нипон будокан", зала, първоначално построена за Олимпийските игри в Токио през 1964 г., която освен популярно място за провеждане на спортни състезания и концерти е и мястото, на което всяка година на 15 август се провежда възпоменателна служба за загиналите през Втората световна война.

Ето го убиеца на Шиндзо Абе мигове след стрелбата (СНИМКИ)

41-годишният Тецуя Ямагами застреля Шиндзо Абе в град Нара. Това се случи докато най-дълго управлявалият министър-председател на Япония изнасяше предизборна реч. Абе беше откаран по спешност в болница с рани на сърцето и шията, където е починал от масивна кръвозагуба няколко часа по-късно.

Ямагами е прострелял бившия премиер два пъти със самоделна пушка, направена от две парчета тръба, прикрепени към дървена дъска, с монтирана отдолу дръжка и механизъм за стрелба. Не е ясно какви боеприпаси е използвал. Детективите, обискирали дома му, са намерили арсенал от домашно направени оръжия и експлозиви.

Той е направил самопризнание, заявявайки, че е искал да убие Абе, защото е бил „разочарован“ от бившия лидер, но това не било свързано с политиката му.
 
БТА