/ БГНЕС
Японското правителство присъди на бившия премиер Шиндзо Абе, който беше застрелян в петък в град Нара, в Западна Япония, Върховния орден на хризантемата, който е най-високото  държавно отличие, предаде Асошиейтед прес.

Днес в храма "Зоджоджи" в Токио имаше поклонение за Абе, като на него присъстваха премиерът Фумио Кишида и депутати. Американската министърка на финансите Джанет Йелън, която е на визита в Япония, също беше в храма, съобщи говорител на министерството. Император Нарухито и императрица Масако изпратиха цветя и представител на императорския дворец, който да запали от тяхно име тамян в храма.
Абе е четвъртият премиер, който получава Върховния орден на хризантемата в поствоенна Япония. В миналото отличието е било присъждано и на няколко чуждестранни държавни ръководители.
 

БГНЕС



Утре в храм в Токио ще се проведе траурна церемония в памет на Абе, а бившият президент на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че обмисля да присъства на нея. Той каза пред новинарския онлайн портал "Брайтбарт", че обсъжда въпроса за подобна визита със семейството на Абе и припомни, че бившият японски премиер е бил първият чуждестранен лидер, с когото той се е срещнал, след като през 2016 г. спечели президентските избори в САЩ.
БТА