/ iStock/Getty Images
Японското министерство на здравеопазването съобщи, че е одобрило използването на ваксината на "Пфайзер", съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Това е първата ваксина срещу заболяването, одобрена в Япония, която полага все повече усилия, за да спре третата вълна от коронавирусната инфекция, готвейки се за Летните олимпийски игри.

Япония обмисля да обяви на извънредно положение заради коронавируса

В петък правителствен работен екип потвърди, че резултатите от клинични тестове, извършени в Япония, са показали, че ваксината има подобна степен на ефективност на изпитванията, извършени в чужбина.

Премиерът Йошихиде Суга каза, че ваксинационната кампания ще започне в средата на другата седмица с около 10 000 здравни работници. Правителството се надява до средата на годината да осигури достатъчно големи доставки за цялото население, което е около 126 милиона.

В по-голямата част от страната има извънредно положение. През последните седмици има тенденция към намаляване на случаите. В неделя Токио регистрира под 400 случая за последните 24 часа. Досега в Япония са установени около 410 000 случая на заразяване и 6772 смъртни случая. 
БТА